Drukuj
Kategoria: Wydarzenia - artykuły

Pod kierunkiem pani Bożeny Reszke, uczniowie klasy 5c postanowili zakończyć rok szkolny w wyjątkowo apetyczny sposób. Z entuzjazmem powrócili do zajęć kulinarnych, podczas których – w ramach projektu "Laboratoria Przyszłości" – przygotowywali pyszne, sezonowe dania.

Tym razem motywem przewodnim była truskawka – królowa lata. W szkolnej kuchni unosiły się aromaty makaronu z truskawkowym sosem, koktajli owocowych, babeczek, słodkich deserów z pianką, wafli z kajmakiem oraz kolorowych sałatek owocowych.

Zajęcia odbywały się w grupach, a uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem i kreatywnością. Chłopcy i dziewczęta z wielkim zapałem przygotowywali dania, wkładając w nie całe serce. – Praca w zespołach przyniosła im mnóstwo radości – relacjonuje z uśmiechem pani Bożena. – Z przyjemnością obserwowałam, jak uczniowie współpracują, dzielą się obowiązkami i integrują przy wspólnym gotowaniu.

W szkolnym Laboratorium Przyszłości uczniowie mają do dyspozycji nie tylko nowoczesny sprzęt AGD, ale również naczynia, fartuchy i rękawiczki, dzięki czemu mogą uczyć się podstaw pracy w kuchni w bezpiecznych i komfortowych warunkach.

Niektórzy uczniowie odkryli w sobie prawdziwy talent kulinarny, inni zaskoczyli chęcią do zmywania naczyń – co, jak wiadomo, również jest nieodłącznym elementem gotowania. Zajęcia te to nie tylko nauka, ale też świetna okazja do odkrywania własnych mocnych stron.

Zakończenie roku szkolnego z taką dawką słodyczy i wspólnego działania na pewno pozostanie w pamięci uczniów na długo.

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com