Wszelkie aktywności kulinarne wykonywane w gronie rówieśników angażują uczniów, sprawiają im przyjemność i wprawiają w dobry nastrój. Gotowanie może być wykorzystane do integracji zespołu klasowego, zwłaszcza jeśli następuje po nim wspólna konsumpcja przygotowanych potraw. To także świetny sposób na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
„Nasze drugie śniadanie w szkole” to jeden z tematów zajęć prowadzonych przez panią Bożenę Reszke. W środę w tym tygodniu we wspaniale wyposażonej pracowni uczniowie realizowali właśnie ten temat. Po zapoznaniu się z teoretycznymi podstawami zdrowego odżywiania i instrukcją obsługi opiekacza do kanapek uczniowie mieli okazję wykazania się w praktyce. Pod okiem nauczyciela nasi szóstoklasiści przystąpili do przygotowywania chrupiących tostów. Były tosty z pieczywa pszennego i pełnoziarnistego, z różnymi dodatkami. Na zajęciach wykorzystano sprzęt zakupiony w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”, do którego przystąpiła Nasza Szkoła. Oprócz opiekaczy uczniowie wykorzystali w swojej pracy deski do krojenia, sztućce, płytkie talerze duże i małe. Wszyscy spisali się wzorowo i ze smakiem skonsumowali chrupiące kanapki, oraz wdrażali nawyki kulturalnego zachowania przy stole.
Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com